Beş Kıtada Beş Maraton Beş Zirve projesini Kosciuszko tırmanışıyla Avusturalya’da tamamlayan görme engelli dağcı Necdet Turhan’la Okuantum ofisinde yaptığımız yoga çalışmalarını kaleme almış Esra Karaosmanoğlu.
Ve bakın Güneş Aras nasıl anlatıyor;
“Başta çok değerli bir insan tanıdım. Hayat mücadelesini sonsuza kadar sürdürmeye niyetli olan ve spordan asla vazgeçmeyen, engelinin zihinlerde olduğunu söyleyen cesaretiyle herkese örnek olan bir isim Necdet Turhan. Çalışmalarımız sonucun da Avustralya tırmanışını başarıyla, dizleri ağrımadan, rahatlıkla tamamlayabildiği için çok mutlu ve gururluyum…
Kendi yolumda gelişimime son derece faydalı ve önemli bir paylaşım yapmış oldum. Özverili… sevgi dolu… rahatlatıcı… keyifli…”
Ve sizler de şimdi bu yazıyı okurken #yoganın hiçbir zaman, hiçbir şekilde, kimsede engel tanımadığını görmüş olun…
ESRA KARAOSMANOĞLU YAZISI;
BİR GÖRME ENGELLİNİN YOGA DENEYİMİ
Görme engelli dostum Necdet Turhan’ın beden sağlığına ilgisini uzun süredir biliyordum. Kendisi Türkiye’nin görme engelli ilk milli dağcısı ve maraton koşucusu. Necdet Turhan’la birkaç kere İstanbul ve Antalya maratonlarında koşma şansına sahip oldum. Müthiş bir atlet olmanın yanı sıra, hatırı sayılır bir yoga sever. Yoga felsefesi hakkında zaman zaman konuşuyorduk, ama yoga yapmak isteyebileceği hiç aklıma gelmemişti. Kendisi “Dağa göz değil yürek tırmanır” diyerek 2002’de başlattığı “Beş Kıtada Beş Maraton” projesinin son ayağı olan Avusturalya zirvesini geçtiğimiz Mart ayında tamamlayarak, insanüstü bir emek ve azim gerektiren hayâlini gerçekleştirdi. Her uluslararası sportif etkinlikte olduğu gibi, Avustralya zirvesine hazırlanmak ciddi bir antrenman gerektiriyordu. Haftalık koşu ve tırmanışlara, yogayı da eklesek nasıl olur diye düşündük. Böylece antrenmanlarda şişen kaslar uzatılarak rahatlatılabilecek ve bu zorlu tırmanış için gerekli olan olumlu düşünce pratikleri üzerinde çalışılacaktı. Proje beni çok heyecanlardırdı. Necdet Turhan’ın sabırlı, istekli, yeniliklere her daim meraklı ve iyimser kişiliği onunla her çalışanın ve her dostun yüreğine kadar ulaşır. Ama görme engelli, hatta kendisinin dediği gibi “kör” bir atlette yoga yapmak, bambaşka bir deneyim olcaktı.
Necdet Turhan tüm antrenmanlarını Bursa’da gerçekleştirdiği için beni heyecanlandıran bu projede yer almam imkânsızdı. Bursa’da yoga eğitmenliği yapan sevgili Güneş Aras’ı arayıp projeyi anlattım. Güneş Aras Bursa’da “Okuantum” merkezinde yoga ve bireysel gelişim eğitimleri veriyor. Kendisi hiç tereddüt etmeden bu işe talip oldu. Ve kısa süre sonra Necdet Turhan’la Güneş Aras çalışmaya başladılar. Başlangıçta zorlayıcı bir çalışma oldu Güneş için. Bir görme engelliye nasıl yoga yaptırılırdı? Bunun cevabı bende de yoktu. Güneş bu konudaki kaynakları inceleyerek kendi sistemini geliştirdi. Başlangıç noktası bir görme engellinin hissedebileceklerini deneyimlemekti. Dolayısı ile gözlerini bir bantla bağladı ve el yordamı ile yoga yapmaya çalıştı. Bir görme engelliyle yoga yapabilmenin en etkin yolu, eğitmenin de o süre zarfında bir görme engelliye dönüşmesiydi. Kısa süre sonra, zemin ve duvarların yardımcı güçlerini keşfetti ve Necdet Turhan için harika bir program hazırladı. İnanıyorum ki Güneş Aras’ın hazırladığı program, Necdet Turhan’ın dağ tırmanışına hem bedensel hem de ruhsal olarak yardımcı olmuştur.
Avusturalya tırmanışından sonra Necdet Turhan’dan yoga ile ilgili deneyimini yazmasını rica ettim. Aşağıda onun kaleminden çıkan satırlar, eminim birçok kişiye ilham, görme engellilere de ümit olacaktır.
“15 yıl süren mücadele ardından “Beş Kıtada Beş Maraton Beş Zirve” projemi Kosciuszko tırmanışıyla Avusturalya’da tamamlıyorum. Üç kişilik ekibimizin diğer üyeleri Nevzat Öntaş ve Çağan Sazak eşliğinde, 6 Mart 2017 günü yerel saat ile 12:00 civarı Kosciuszko zirve noktasına varıyoruz.
13 Mart günü Türkiye’ye dönüyoruz. Eş dost arıyor, kutlama ardından “Tırmanış nasıl geçti, zor muydu, neler yaşadın?” ve benzeri sorular yöneltiliyor.
Arayan dostlardan birisi de Esra Karaosmanoğlu. Onunla dostluğumuz birer Adım Adım gönüllüsü olarak katıldığımız atletizm organizasyonlarından geliyor. Sağolsun Esra, Adım Adım’dan diğer gönüllülerle birden fazla kez klavuzluğumu yapmış ve bir görmeyen sporcu olduğum için aramızda tuttuğumuz ip ile beni koşturmuştu.
Kosciuszko tırmanışının nasıl geçtiğini Esra’ya şöyle özetliyorum:
“Zor bir etkinlik değildi benim için. Hem bu dağ tırmandığım diğerlerine kıyasla daha kolaydı, hem de gitmeden önce yaptığım yoga çalışmalarının da önemli katkısı oldu. Mesela iniş ve çıkışlarda dizlerim daha rahattı. Güneş Aras’la çalışmak gerçekten çok yararlıydı.” diyorum.
Yorum Yap